Отбелязване на Деня на народните будители

     Първи ноември е онази дата от календара, в която обръщаме поглед назад и благодарим на всички онези, посветили живота си за въздигане на националния дух и съхраняването му през годините. Това е ден, в който изказваме благодарностите си и към всички съвременни будители – учители, библиотекари, издатели, журналисти и много други, продължаващи делото на просвещението.
     Именно затова, гости на отбелязването на този светъл празник в нашето училище бяха г-жа Йовка Личева – бивш преподавател по български език и литература, будител и просветител от повече от половин век и г-ца Соня Иванова – млад учител от новото поколение. Две части от едно цяло и в същото време толкова далечни. Г-жа Личева сподели спомени с присъстващите, а г-ца Иванова разказа за предизвикателствата, пред които е изправена като прохождащ педагог. Всеки от присъстващите имаше възможността да зададе въпроси към двете дами – помнят ли първата си учителка, кое и кой ги вдъхнови да станат един от съвременните будители и биха ли заменили професията си за някоя друга.
     За добро настроение последваха игри, в които учениците показаха знания за известни будители, а деца и ученици от начален етап поздравиха гости и присъстващи с песента „Ден на народните будители“.
     За този светъл празник пожелаваме на всички съвременни будители да продължават все така неуморно и всеотдайно да съхраняват и разпространяват духа на възрожденските будители. Бъдете здрави, защото и днес също така силно се нуждаем от Вас.